Verwerking van de miskraam

Lichamelijk zul je meestal snel herstellen na een miskraam of een zeer vroege bevalling. Emotioneel gezien is dit vaak anders en wat complexer. Het is normaal dat verschillende emoties elkaar afwisselen en dat een man anders omgaat met verlies dan een vrouw.

Emotioneel

Na een miskraam kun je je letterlijk en figuurlijk leeg voelen. Veel vrouwen hebben na het verlies van hun zwangerschap een moeilijke tijd. Een miskraam heeft vaak meer impact dan ze vooraf kunnen bedenken. Dat geldt voor vrouwen én hun partners. De miskraam betekent bijvoorbeeld dat je toekomst anders is dan je dacht. Dit verlies maakt plotseling een einde aan alle plannen en fantasieën over dit kind.

Misschien vraag je je af waarom het mis ging. Het kan een troost zijn om te weten dat de zwangerschap meestal vanaf het begin al niet in orde was. Dat de miskraam dus een natuurlijk en logisch gevolg was. Maar naast deze feitelijke verklaring denk je misschien dat je iets had kunnen doen of laten om de miskraam te voorkomen. Hoe invoelbaar ook, schuldgevoelens zijn niet terecht.

Ook goed om te weten: er is geen tijdspad te geven tot het verdriet over is. Ieder beleeft het anders. Ieder doet het anders. Gun jezelf wat jij nodig hebt. De tips hieronder kunnen helpen. Neem serieus wat je voelt. Alles mag er zijn: verdriet, gemis, schuldgevoel, ongeloof, boosheid, een gevoel van leegte. Misschien voel je ook berusting of zelfs opluchting. Dat kan. Niks is gek. Praat erover. Misschien met een vriendin, met je partner, met je zus of een buurvrouw. Of met ouders die hetzelfde hebben meegemaakt. Natuurlijk ben je ook welkom bij ons om hier over te praten.

Weet dat je partner het verlies hoogstwaarschijnlijk anders beleeft en anders verwerkt dan jij. Dat is normaal. Het is waardevol als jullie erover kunnen praten, met elkaar en met anderen. Doe wat goed voelt voor jou. Op het moment dat het voor jou klopt. Zet een mooi beeldje in je kast. Plant een boom in je tuin. Kies een sieraad als herinnering. Schrijf je ongeboren kind een brief. Brand geregeld een kaarsje. Of doe iets heel anders, maar kies wat bij jou, bij jullie past.

Lees erover. Schrijf erover. Op Facebook zijn besloten groepen waar je over je ervaring kunt schrijven, bijvoorbeeld de groep Miskraam Mama’s. Overweeg om het boek ‘Als je je kindje verliest in de zwangerschap’ in te vullen, de toegankelijke vragen en suggesties helpen je om je ervaringen te verwerken.

Vertel je levende kind(eren) erover. Er zijn bijvoorbeeld mooie prentenboeken om met jonge kinderen te lezen.

En merk je dat je energie niet terugkomt? Of dat je maar blijft piekeren? Wanneer je het gevoel hebt dat de miskraam je dagelijkse leven blijft beheersen, je eetlust vermindert, je veel huilt of depressieve gevoelens hebt, neem dan contact met ons op door de spoedlijn te bellen of neem contact op met je huisarts. Dit is geen thema om mee aan te rommelen. Zoek begeleiding die bij jou past.

Praktische hulpmiddelen

Op www.miskraambegeleiding.nl vind je gratis praktische hulpmiddelen:

  • Een checklist om te zien of je klachten mogelijk te maken hebben met je miskraam.
  • Het vinden van een coach bij jou in de buurt.
  • Tips en een handig stappenplan om je levende kind(eren) te vertellen over de miskraam.
  • Suggesties om het gesprek met je partner op een prettige manier te voeren.
  • En vele ervaringsverhalen van vrouwen met één of meer miskramen.

Boeken

Waardevol (ver)werkboek voor ouders, met uitnodigende vragen, bemoedigende teksten en toegankelijke suggesties. Door het zelf in te vullen, wordt het een dierbaar bewaarboek.

Een boek over de medische en psychologische aspecten van een miskraam. In verschillende hoofdstukken wordt weergegeven wat er verandert in het leven van mensen die een kindje verwachten, hoe een normale zwangerschap verloopt, wat de oorzaken van een miskraam kunnen zijn, hoe mensen ermee omgaan en hoe buitenstaanders ermee om kunnen gaan.

Stichting lieve Engeltjes heeft 48 verhalen van ouders en andere betrokkenen gebundeld. Voor veel mensen is het prettig om te lezen dat anderen een soortgelijke situatie hebben meegemaakt. Waar liepen zij tegen aan en hoe hebben zij de draad weer opgepakt zijn punten die hierin voorkomen.

Vrouwen die zwanger zijn of willen worden na het verlies van hun baby krijgen te maken met de confrontatie tussen de nog recente ervaring van dood en de ervaring van nieuw leven. In hun situatie is het moeilijk zich te identificeren met de groep van zwangere vrouwen die deze ervaring niet hebben.

Internetsites

  • www.miskraambegeleiding.nl

  • www.lieve-engeltjes.nl
  • www.freya.nl
  • www.fiom.nl
  • http://hoeverder.info/
Lichamelijk

Het lichamelijk herstel na een spontane miskraam, miskraam na medicatie of een zuigcurettage is meestal vlot. Vaak is er gedurende één tot twee weken nog wat bloedverlies en bruine afscheiding. Blijf je langer helderrood bloed verliezen of heb je het gevoel dat je slap bent en niet opknapt? Neem dan contact met ons op, zodat we kunnen bekijken of er een onderliggende oorzaak is zoals een laag ijzergehalte of dat je baarmoeder nog niet helemaal vrij is van weefsel.

Nagesprek

Tijdens het verlies van jullie kindje zijn wij als verloskundigenpraktijk samen met het ziekenhuis in beeld. Als je je lichamelijk weer goed voelt en de nacontrole in het ziekenhuis (echo) was normaal komt er een periode dat we even geen contact zullen hebben. Voor de ene vrouw is dit prettig, voor de andere vrouw is dit juist onprettig. Het is heel normaal om een paar weken na het verlies een nagesprek te hebben met ons. Dit kan telefonisch, bij je thuis of op de praktijk. Soms komen er juist na een paar weken nog vragen bij op, of heb je de behoefte om een en ander nog te evalueren. Schroom niet om ons te bellen, dit mag tijdens het telefonisch spreekuur of op de spoedlijn. We zijn gewend om je na 6 weken nog eens op te bellen hoe het nu met je gaat.

Zwanger na een miskraam

Zwanger worden na een miskraam kan erg spannend zijn, vaak zien we dat vrouwen het moeilijker vinden om vertrouwen in hun lichaam te hebben, dit is heel normaal. Heb je net een miskraam gehad, dan is het is raadzaam om een nieuwe menstruatie af te wachten voordat je opnieuw zwanger wordt. In principe heb je na een miskraam weer een normale kans om zwanger te worden.

Er is geen medische reden om niet direct na je miskraam weer zwanger te worden, maar je moet er emotioneel wel aan toe zijn. Bespreek dit ook goed met je partner, die kan er ook weer anders in staan dan jijzelf.

Wil je weer opnieuw zwanger worden let dan op dat je je weer bewust bent van een gezonde leefstijl, kijk ook even onder het kopje zwanger worden, daar staan alle adviezen die wij geven voor een gezonde zwangerschap en hierdoor de miskraamkans ook weer verkleinen.