Gezond zwanger

Tijdens je zwangerschap verandert er veel in je lichaam; je bent 9 maanden lang het huis voor je kind. Hoe je leeft, wat je eet en hoeveel je beweegt heeft invloed op de gezondheid van je kind. Het is dus belangrijk om hier goed op te letten.

Voeding en vitamines

Gezonde, gevarieerde en verse voeding is tijdens je zwangerschap extra belangrijk, je hebt extra vitamines en mineralen nodig uit je voeding als bouwstenen voor je kind. Het is niet de bedoeling om voor twee te eten, maar door je zwangerschap heen heb je wel wat extra gezonde calorieën nodig. Het is verstandig om volgens de schijf van vijf te eten zodat je altijd voldoende binnenkrijgt.

Tijdens je zwangerschap zijn er ook voedingsmiddelen die je beter niet kunt eten omdat daar een bacterie of een parasiet in voor kan komen, zo wordt geadviseerd om geen rauw vlees te eten, geen rauw melkse kazen, rauwe of gerookte vis en rauw ei. Wil je precies weten wat je wel en niet kunt eten tijdens je zwangerschap download dan de zwangerschap app van het voedingscentrum.

Als je gezond en gevarieerd eet, dan heb je ook geen aanvullende multivitaminen nodig in je zwangerschap, veel multivitaminen voor zwangeren bevatten hoge doseringen van vitamines, er is nog niet duidelijk of dit schadelijk kan zijn voor de gezondheid van je kind. De vitamines die wel aangeraden worden om extra te slikken zijn foliumzuur 0,4 mg per dag en vitamine D 10 mcg per dag.

Omega 3 vetzuren zijn belangrijk tijdens de zwangerschap voor de ontwikkeling van de hersenen, ogen, hart- en bloedvaten van je baby. Omega 3 zit in vette vis, één keer per week 200 gram gebakken zalm geeft je voldoende omega 3 vetzuren. Het is mogelijk dat je geen vis lust of er allergisch voor bent. Om toch voldoende omega 3-vetzuren binnen te krijgen wordt het volgende aangeraden:

ALA: walnoten, lijnzaadolie en margarine. EPA en DHA: visoliecapsules of multivitamine met visolie.

De multivitamine van New Day wordt aangeraden omdat het foliumzuur, vitamine D en Omega 3 bevat in de juiste verhouding voor de zwangerschap.

Wil je meer informatie over gezonde voeding tijdens de zwangerschap, die ook wetenschappelijk is onderbouwd, neem dan een kijkje in het boek Eet als een expert – Zwanger! Of op de website.

Roken, alcohol en drugs

Eigenlijk weten we allemaal wel dat roken, alcohol en drugs een negatieve invloed hebben op onze gezondheid. Tijdens je zwangerschap gaat het niet alleen om jouw gezondheid, maar ook die van je kind. Een kleine hoeveelheid alcohol is voor een volwassene niet direct schadelijk, maar het kind in je buik kan daar wel degelijk last van hebben. Je moet je voorstellen dat wanneer jij 1 glas alcohol drinkt het voor je kind voelt alsof je er 10 drinkt. We weten niet precies in welke hoeveelheid alcohol schadelijk is voor je baby, daarom is het advies ook zodra je een kinderwens hebt, zwanger bent en borstvoeding geeft, drink geen alcohol! Meer weten over de effecten van alcohol tijdens de zwangerschap kijk op alcoholenzwangerschap.nl.

Hetzelfde geldt voor roken en drugs, niet alleen het zelf roken, maar ook het meeroken kan schade geven aan de gezondheid van je kind. De stoffen die in sigaretten zitten bevatten schadelijke stoffen als nicotine en koolmonoxide, die zorgen voor een slechtere doorbloeding van de placenta waardoor je kind minder zuurstof en voedingsstoffen binnenkrijgt.

We weten dat roken of meeroken de oorzaak kan zijn van:

  • Een miskraam of vroeggeboorte (voor de 37 weken zwangerschap)
  • Een (te) laag geboortegewicht en vroeggeboorte
  • Zuurstofgebrek en hierdoor problemen in de groei en ontwikkeling van je baby
  • Meer verkoudheden, oorinfecties of longproblemen, zoals astma bij je kind
  • Geboren worden met een verslaving aan nicotine waardoor de baby onrustig en huilerig is
  • Een 2x hogere kans op wiegendood

Stoppen met roken verminderd de risico’s meteen! Wil je meer weten over de effecten van roken tijdens de zwangerschap kijk dan op www.rokeninfo.nl of bekijk de video Rookvrij zwanger.

Ziektes en kwaaltjes

Je zwangerschap gaat gepaard met veel lichamelijke veranderingen. Hierdoor kunnen er ook kwaaltjes ontstaan. Vaak zijn de kwaaltjes onschuldig en kunnen ze gemakkelijk opgelost worden of hoef je je er geen zorgen over te maken. Kwaaltjes zoals aambeien, afscheiding, bandenpijn, brandend maagzuur, misselijkheid en rug en bekkenklachten komen erg veel voor tijdens de zwangerschap. Wil je volledige informatie over alle kwaaltjes die je kunt krijgen tijdens de zwangerschap kijk dan op deverloskundige.nl, hier staat een alfabetische lijst met kwaaltjes. Als je je zorgen maakt of jouw klacht staat er niet tussen of je vindt het toch prettig om te overleggen, bel ons dan altijd laagdrempelig op, tijdens het telefonisch spreekuur elke ma t/m vrij van 12.30 – 13.00 uur staan we voor je klaar om je vragen te beantwoorden.

Bewegen

Het is belangrijk om tijdens je zwangerschap in beweging te blijven, dit is goed voor je conditie en kan rug en bekken klachten verminderen. Het advies is om minimaal een half uur per dag matig intensief te bewegen. Elke dag een wandeling maken of naar je werk fietsen kan hier al aan bij dragen. Ook kun je tijdens je zwangerschap blijven sporten, we raden je wel aan om goed naar je lichaam te luisteren en wat aangepaste oefeningen te doen tijdens je zwangerschap. Ook adviseren we om op te passen met contactsporten, hierbij bestaat de kans dat je door iets of iemand in je buik geraakt kan worden en dit kan risico’s met zich meebrengen.

Verder is het belangrijk om voldoende water te blijven drinken tijdens het sporten, je lichaam heeft meer vocht nodig dan buiten je zwangerschap, dus drink minimaal 1,5 – 2 liter water en als je sport nog iets extra.

Vakantie

Lekker op vakantie tijdens je zwangerschap ik gewoon mogelijk. Er zijn wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden, let goed op naar welk gebied je reist en of het hier veilig is voor zwangeren, denk aan Zika. Houd er verder op vakantie ook rekening mee met wat je wel niet kunt eten tijdens de zwangerschap, als je iets niet vertrouwt, eet het dan niet.

Vliegen kan tijdens de zwangerschap, maar de meeste luchtvaartmaatschappijen nemen geen zwangeren meer mee die verder dan 34 weken zwanger zijn, houd hier dus rekening mee. Ook als je een lange vlucht gaat maken is het belangrijk dat je blijft bewegen tijdens de vlucht, door de lange zithouding die je aanneemt en het drukverschil, kun je vocht vasthouden in je benen en voeten, hierdoor kan je bloedcirculatie verslechteren en is er een kleine kans op trombose. Loop dus tijdens de vlucht in ieder geval elk uur even door het gangpad op en neer of trek steunkousen aan.

Neem op vakantie altijd een kopie van je zwangerschapskaart mee, hierin staat alle informatie over jouw zwangerschap, je bloed uitslagen, echo uitslagen en controles, dit is vaak internationaal leesbaar. Verder is het ook verstandig om alvast uit te zoeken waar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is op je vakantiebestemming, zodat als het nodig is je weet waar je naartoe kunt. Bel bij klachten altijd eerst naar ons zodat wij je advies kunnen geven.

Werk

In de eerste drie maanden van je zwangerschap is je ongeboren baby erg kwetsbaar. De kans op het ontstaan van een aangeboren afwijking door omgevingsfactoren is dan het grootst. De schadelijke effecten van straling, chemische stoffen en infecties ontstaan vooral in deze eerste periode. Maar ook in de maanden daarna kan de gezondheid van je baby gevaar lopen door situaties op je werk. Dat geldt bijvoorbeeld voor het werken in ploegendienst, lawaai of lichamelijk zwaar werk. Pas daarom gedurende je hele zwangerschap goed op voor de risico’s op je werk. Heb je vragen over je werk of wil je graag aanpassingen doen, bespreek dit dan met je werkgever of de bedrijfsarts.

Seks tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap beleeft iedereen seks en intimiteit anders, dit is niet gek. Door de hormonen in je lichaam kun je anders reageren op intimiteit. Sommige vrouwen hebben meer behoefte aan seks of intimiteit en andere vrouwen een stuk minder. Vaak in het eerste trimester is de zin in seks minder omdat veel vrouwen zich misselijk of moe voelen. In het tweede trimester trekt dit vaak weer bij, om bij het derde trimester weer wat af te nemen. Seks tijdens de zwangerschap is niet gevaarlijk en kan geen miskraam of schade aan je kind toe brengen. Het kan soms ook zijn dat je partner minder zin in seks heeft. Geniet dus vooral van seks en intimiteit op de manier die jij prettig vindt, bespreek dit ook goed met je partner, zodat jullie van elkaar weten wat je fijn vindt. Meer informatie kijk op deverloskundige.nl.

Medicijnen

Tijdens de zwangerschap moet je voorzichtig zijn met het gebruik van medicijnen, sommige medicijnen kunnen invloed hebben op de ontwikkeling van je kind. Overleg altijd met je huisarts of specialist of je de medicatie kunt blijven gebruiken tijdens de zwangerschap.

Als je pijnklachten ervaart tijdens de zwangerschap kun je paracetamol nemen, je mag elke 6 uur 1000mg paracetamol. Probeer het wel te beperken tot wat noodzakelijk is.

Als je verkouden bent dan kun je neusspray gebruiken, geadviseerd wordt om dit niet langer dan een week achter elkaar te gebruiken. Als het helpt kun je ook baby- of kinderneusspray gebruiken, hier zit een lagere dosering in. Ben je benieuwd naar welke medicatie verder veilig gebruikt kan worden, klik dan hier.

Schadelijke stoffen

Je komt dagelijks vaak ongemerkt in aanraking met chemische stoffen. Deze stoffen kunnen hormoon verstorend zijn als ze je lichaam via bijvoorbeeld je huid of je longen binnen komen. Als je zwanger bent, is het belangrijk om bewust om te gaan met chemische stoffen. Je baby is gevoelig voor deze invloeden van buitenaf. Niet alle chemische stoffen zijn schadelijk. Dit hangt af van de soort stof en de hoeveelheid waaraan je wordt blootgesteld. Lees daarom altijd de etiketten van chemische stoffen in bijvoorbeeld schoonheidsproducten of doe-het-zelf producten. Probeer contact met dit soort producten zo veel mogelijk te beperken. Verder is het belangrijk om je woonruimte regelmatig te ventileren, bijvoorbeeld door ramen of ventilatieroosters open te zetten.

Contact met de volgende stoffen moet je zo veel mogelijk proberen te vermijden:

  • Nagellakremover met aceton
  • Verf met terpentine
  • Haarverf
  • Agressieve schoonmaakproducten zoals sprays
  • Chemische stoffen via de lucht van bijvoorbeeld nieuwe vloerbedekking of een pas geverfde muur
  • Ongediertebestrijdingsmiddelen
  • Chemicaliën (zoals foto-ontwikkelvloeistoffen)
  • Röntgenstraling

In uitwerpselen van (vooral jonge) katten komt een parasiet voor die toxoplasmose kan veroorzaken. Toxoplasmose kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Bij het verschonen van de kattenbak en het werken in de tuin is het belangrijk handschoenen te dragen.

Twijfel je en ben je opzoek naar betrouwbare informatie? Dan kan de website www.waarzitwatin.nl van VeiligheidNL en het RIVM je misschien helpen.