Controles

De eerste 10 dagen na de geboorte van je kind, heet de kraamtijd. In deze periode is er een kraamverzorgster bij jullie in huis om jullie een goede start te geven. De kraamverzorgster voert controles uit bij moeder en kind en helpt jullie met de verzorging van jullie baby. Ook de verloskundige komt tijdens deze periode een aantal keer op bezoek. Wij zijn medisch eindverantwoordelijk voor de zorg in de kraamtijd.

Kraamzorg

Het kraamzorgsysteem is uniek in Nederland. Je hebt recht op minimaal 24 uur kraamzorg verdeeld over 8 dagen. Gemiddeld heb je 49 uur kraamzorg in deze 8 dagen. Als het medisch noodzakelijk is kunnen wij de uren uitbreiden. Tijdens het intake gesprek wat je rond week 30 in je zwangerschap hebt wordt vastgesteld hoeveel uur de kraamverzorgster zorg gaat leveren. Als je tijdens de kraamtijd een aantal dagen in het ziekenhuis hebt doorgebracht dan worden die uren in mindering gebracht op het aantal kraamzorguren dat je thuis krijgt. Als je heel je kraamtijd in het ziekenhuis bent geweest, dan heb je vaak nog recht op uitgestelde kraamzorg thuis.

De kraamzorg voert elke dag verschillende controles uit bij jou zoals, temperatuur, baarmoederstand, bloedverlies en eventueel hechtingen bekijken. Ook bespreekt ze met je hoe je mentaal hersteld. Elke ochtend bespreekt ze met jullie hoe de nacht is gegaan, waar je tegen aan bent gelopen en welke vragen je hebt. Door de dag heen zul je steeds meer informatie krijgen over de verzorging van je baby. Je leert hoe je een luier verschoont, hoe je je kind temperatuurt en in bad doet. Ook voert ze elke dag controles uit bij je kind. Ze bekijkt het drink gedrag, temperaturen, wegen, poep en plas en de kleur van je kind. Door deze controles krijgen we een beeld van jouw herstel en de gezondheid van je baby.

Ook ondersteunt de kraamzorg bij de voeding. Als je borstvoeding geeft is hier vaak wat meer ondersteuning bij nodig dan bij kunstvoeding. Hierom heb je ook meer kraamzorguren als je borstvoeding geeft. De kraamverzorgster helpt je met verschillende houdingen van borstvoeding, kijkt of je baby goed aanhapt en observeert het drinkgedrag.

Als de kraamverzorgster constateert dat er iets niet goed gaat met jou of met je kind, dan overlegt ze dit met ons.

Naast de controles doet de kraamverzorgster ook ligt huishoudelijke taken zoals, de was van jou en je kind, bed verschonen, de babykamer en het sanitair. Heb je al meer kinderen, dan zorgt de kraamverzorgster ook voor hen.

Verloskundige

In de eerste dagen na de bevalling komen wij een aantal keer op huisbezoek om te controleren of je herstel goed gaat en hoe het met de gezondheid van de baby gaat. We besteden ook aandacht aan je mentale herstel. Na de geboorte van je kind verandert er heel veel, je hebt ineens veel meer verantwoordelijkheid en zorgen. Je baby kan nog niet vertellen wat het nodig heeft, dus huilt het vaak. Hier kun je onzeker van worden. Als er problemen zijn met de voeding of je kind groeit niet goed, dan bespreken we dit ook en bekijken we welke aanpassingen er gedaan kunnen worden.

Rond de 4e dag na de geboorte komen we langs voor de hielprik, deze voeren we bij je thuis uit. Vaak komen wij de dag nadat de kraamzorg weg is voor het laatst op huisbezoek. Wat betreft jouw gezondheid zijn wij nog wel verantwoordelijk. Bij bevalling of zwangerschaps-gerelateerde klachten bel je met ons tot en met 6 weken na de bevalling. Voor gedetailleerde informatie kun je verder lezen in de brief “Instructies voor de eerste 6 weken na de bevalling” die je van ons krijgt. Als wij voor de laatste keer bij je thuis zijn geweest maken we tevens een afspraak voor de nacontrole die 6 weken na de bevalling op de praktijk zal plaatsvinden.