Zwanger en nu?

De zwangerschapstest is positief, dat betekent dat er een nieuwe, misschien onzekere, periode aanbreekt. Wat moet je regelen? Waar moet je zijn voor de zorg tijdens je zwangerschap?

Als je een positieve test hebt kun je je bij ons aanmelden, je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts. Wij begeleiden je tijdens de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Je kunt je via de website of telefonisch aanmelden. Je krijgt een van onze assistentes aan de telefoon, zij maakt een afspraak voor de eerste echo rond 8 weken en het intakegesprek rond 9 weken. Je krijgt een vragenlijst thuis gestuurd met vragen over jouw gezondheid, gezondheid van je partner en je familie. Deze vragenlijst neem je weer mee bij je eerste afspraak. Op de website van deverloskundige.nl staat o.a. een leuke en informatieve zwanger kalender, hier kun je de groei en ontwikkeling van je kindje bijhouden.

Intakegesprek

Het intakegesprek is het eerste officiële gesprek dat je met de verloskundige hebt, we bespreken in een half uur alles over jouw gezondheid en de gezondheid van je partner en familie. Ook geven we je veel informatie mee over de onderzoeken die in de zwangerschap plaats vinden. Alle informatie die we tijdens de intake bespreken, vind je ook terug op onze website, je krijgt ook nog folders mee waar de onderwerpen ook aan bod komen.

We maken na de intake een risicoselectie, dat houdt in dat we de “gezonde” zwangerschappen filteren en als er een medische indicatie is tijdens je zwangerschap, we je doorsturen naar de gynaecoloog. Soms is het wenselijk om je gehele zwangerschap bij de gynaecoloog onder controle te zijn en soms is één bezoek voldoende. Als je bij ons op intake bent geweest, dan bespreken we met jouw toestemming, jouw situatie met de gynaecoloog zodat we de zorg met elkaar kunnen afstemmen en voor jou precies op maat kunnen maken.

Zwanger
Zwanger
Foliumzuur

Foliumzuur is een belangrijke vitamine tijdens het begin van je zwangerschap. Deze vitamine ondersteunt het sluitingsproces van de schedel en de rug bij het embryo. Het is daarom belangrijk dat je voldoende voorraad hebt als je zwanger wordt. Het wordt dus ook aangeraden om 4 weken voor het stoppen met de anticonceptie te starten met het gebruik van foliumzuur, je kunt 8 weken na de bevruchting stoppen met het gebruik van foliumzuur, dan ben je dus 10 weken zwanger. Het sluitingsproces is op dat moment voltooid en dan heeft foliumzuur geen extra werking meer. De dosering van foliumzuur is 0,4-0,5 mg per dag, als je eerder al een kind met een openrug hebt gehad dan wordt een dosering van 5 mg per dag aangeraden.

Wat neem je mee?
  • Verzekeringspas en identiteitsbewijs
  • Gegevens van eventuele eerde zwangerschap en bevalling
  • Gegevens over eventueel medicijngebruik
  • Familiegegevens van jezelf en je partner, vooral wanneer er erfelijke ziekten/aangeboren afwijkingen/syndromen voorkomen

Als het mogelijk is willen we graag deze gegevens al voor de intake hebben zodat we ons goed kunnen voorbereiden op het gesprek en zo ook beter aan kunnen sluiten op de belangrijke punten in je gezondheid of voorgeschiedenis. Als het niet lukt om zelf de gegevens op te vragen die we nodig hebben dan kunnen we ook met een toestemmingsformulier de gegevens opvragen bij de betreffende specialist.