Vervolgcontroles
Tijdens je zwangerschap kom je gemiddeld 10-13 keer bij de verloskundige. We begeleiden je tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Bij elk bezoek vragen we hoe het met je gaat, of er klachten zijn, of er vragen zijn en voeren we een aantal controles, zoals bloeddruk meten en hartje luisteren, uit om te zien hoe het met jou en je kind gaat.
Tijdens je zwangerschap werken we met een zorgpad, dit is de minimale zorg die elke zwangere ontvangt, tijdens de intake bekijken we welke zorg er extra nodig is en dan maken we een zorgpad voor jou op maat. Dit zorgpad bespreken we ook met de gynaecoloog, hierdoor is er een fijne samenwerking en ben je alvast bekend in het ziekenhuis mocht het nodig zijn om je tijdens je zwangerschap naar de gynaecoloog te verwijzen.
Zorgpad
Tijdens de eerste echo krijgt je van ons een mapje met daarin het basis zorgpad, dit geldt voor elke zwangere. Hieronder kun je lezen hoe de verdere controles er uit zien tijdens je zwangerschap
Heb je een positieve test, dan heten we je van harte welkom in onze praktijk! Meld je aan bij onze praktijk, dit kan telefonisch of via de website. We maken een afspraak voor een echo, een intake en een counselingsgesprek. Had je in het verleden een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, meerdere miskramen of een stollingsprobleem, meld je dan zo vroeg mogelijk aan zodat we eerder een echo kunnen maken.
Rond de 8 weken zwangerschap maken we de eerste echo, we kijken of het hartje klopt, of de zwangerschap op de juiste plek zit en of het er één of meerdere zijn. Je hebt een vragenlijst van ons ontvangen via de post, deze lever je in bij de verloskundige of de assistente, hiermee kunnen we alvast de intake voorbereiden.
De intake vindt plaats rond 9 weken, hierbij hebben we 30 minuten de tijd om alles over jouw gezondheid, die van je partner en je familie te bespreken. Ook bespreken we eventuele voorgaande zwangerschappen, we geven je informatie. Verder is er tijd om je vragen te beantwoorden en voorlichting op maat te geven.
Indien gewenst counselen we je over de screeningsmogelijkheden in de zwangerschap op Down-, Edwards- of Patausyndroom en over de 13 weken echo en 20 weken echo.
Tussen de 10 en 12 weken zwangerschap maken we de termijnecho, hierbij meten we het kindje op en berekenen we de uitgerekende datum. Je krijgt nu een formulier mee om bloed te prikken en eventueel ook een formulier voor de NIPT. Tijdens deze controle meten we ook je bloeddruk en kun je een zwangerschapsverklaring mee krijgen.
Na de echo bespreken we je met de gynaecoloog, dit doen we met alle zwangeren, hierbij bekijken we samen wie de beste zorg voor jou kan leveren.
Je kunt na de echo alvast kraamzorg aanvragen en indien jullie niet getrouwd zijn de erkenning regelen bij de gemeente.
Je komt rond 16 weken voor de eerste reguliere controle, dit houdt in dat we vragen hoe het met je gaat, je vragen beantwoorden, je bloeddruk meten, aan je buik voelen en het hartje luisteren. Het hartje luisteren doen we met een speciaal apparaatje, dit is dus geen echo. Ook bespreken we bij deze controle je bloeduitslagen en geven we je informatie over de 20 weken echo, hier kun je zelf een afspraak voor maken bij ‘de Look’ in den Hoorn.
In deze periode wordt de 20 weken echo uitgevoerd als je hier voor gekozen hebt. Ook kun je je nu aanmelden voor een zwangerschapscursus. Verder kom je rond 21 weken weer bij ons op reguliere controle. We bespreken de uitslag van je 20 weken echo en je krijgt nu ook informatie mee over de kinkhoestvaccinatie (22 weken prik). Verder bespreken we welke voeding je aan je kind wil gaan geven, indien dit borstvoeding is kun je een cursus bijwonen voor meer informatie.
Als je een indicatie hebt dan krijgt je een bloedprikformulier mee voor de suikertest (OGTT) die plaats vindt tussen de 24-28 weken.
Je komt nu weer op reguliere controle, we vragen je ook naar de beweging van je kindje, het is belangrijk dat je vanaf nu elke dag je kindje gaat voelen bewegen, maak je je hier zorgen over dan is het goed om contact met ons op te nemen. Verder krijg je informatie mee over navelstrengbloeddonatie. Als je wilt kun je je opgeven voor de voorlichtingsavond over de bevalling bij ons op de praktijk of in het Reinier de Graaf.
Je krijgt ook een bloedprikformulier mee voor je ijzergehalte, dit doen we bij iedereen. Als het bij de intake blijkt dat het nodig is om rond 27 weken extra bloed te prikken, dan krijg je hier ook een bloedprikformulier voor mee.
Verder kan het zijn dat er op indicatie een groei-echo gemaakt wordt. Verder neemt de kraamzorg vaak contact met je op voor een huisbezoek.
Bij deze reguliere controle bespreken we de belinstructies en nemen we door wat je wensen zijn ten aanzien van de bevalling en wanneer je ons moet bellen als je denkt dat de bevalling begonnen is. We bespreken nu ook je geboorteplan als je dit geschreven hebt.
Rond 35 weken maken we bij iedereen een echo om zeker te weten dat het hoofdje van de baby beneden ligt, dit is de meest voorkomende uitgangspositie voor de bevalling. Vaak meten we je kindje ook nog even op voor een schatting van het gewicht en doen we je reguliere controles.
In deze periode kom je elke week op reguliere controle, zo houden we jou en je baby goed in de gaten. Je krijgt informatie over de hielprik en de gehoortest en rond week 39 zullen we het hebben over overtijd lopen. De meeste vrouwen bevallen tussen de 37-42 weken.
Als je nog niet bevallen bent, kom je weer op reguliere controle bij ons. We kunnen nu eventueel een inwendig onderzoek uitvoeren en indien je het wenst strippen. Als je met 41 weken en 3 dagen nog niet bevallen bent dan plannen we dan een gesprek in het ziekenhuis om een inleiding te plannen.
Als je bevallen bent dan komen we na de bevalling nog 2-5 keer bij je thuis langs in de eerste 8-10 dagen. We bekijken dan samen met de kraamzorg hoe jouw herstel gaat en hoe het met je kind gaat. We helpen je ook met de voeding en we voeren de hielprik uit. Het is belangrijk dat binnen 3 dagen na de geboorte aangifte is gedaan bij de gemeente. Ongeveer 2 weken na de geboorte neemt het consultatiebureau contact met jullie op voor de verdere zorg.
Als je wil mag je 6 weken na de bevalling op nacontrole komen. Dit is een controle die gericht is op jouw herstel. Heb je vragen over de bevalling, klachten van de bevalling of vind je het prettig om de laatste controles te laten doen, dan zien we je graag op de praktijk.
