Vervolgcontroles

Tijdens je zwangerschap kom je gemiddeld 10-13 keer bij de verloskundige. We begeleiden je tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Bij elk bezoek vragen we hoe het met je gaat, of er klachten zijn, of er vragen zijn en voeren we een aantal controles, zoals bloeddruk meten en hartje luisteren, uit om te zien hoe het met jou en je kind gaat. Indien je wil mag je oudere kind(eren) meenemen, harstikke gezellig! Vind je het prettig om tijdens je controle meer te bespreken in rust? Zorg dan dat je alleen komt of met je partner.

Tijdens je zwangerschap werken we met een zorgpad, dit is de minimale zorg die elke zwangere ontvangt, tijdens de intake bekijken we welke zorg er extra nodig is en dan maken we een zorgpad voor jou op maat. Dit zorgpad bespreken we ook met de gynaecoloog, hierdoor is er een fijne samenwerking en ben je alvast bekend in het ziekenhuis mocht het nodig zijn om je tijdens je zwangerschap naar de gynaecoloog te verwijzen.

Zorgpad

Tijdens de eerste echo krijgt je van ons een mapje met daarin het basis zorgpad, dit geldt voor elke zwangere. Hieronder kun je lezen hoe de verdere controles er uit zien tijdens je zwangerschap.

Heb je een positieve test, dan heten we je van harte welkom in onze praktijk! Meld je aan bij onze praktijk, dit kan telefonisch of via de website. We maken een afspraak voor een echo, een intake en een counselingsgesprek. Had je in het verleden een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, meerdere miskramen of een stollingsprobleem, meld je dan zo vroeg mogelijk aan zodat we eerder een echo kunnen maken.

Rond de 8 weken zwangerschap maken we de eerste echo, we kijken of het hartje klopt, of de zwangerschap op de juiste plek zit en of het er één of meerdere zijn. Je hebt een vragenlijst van ons ontvangen via de post, deze lever je in bij de verloskundige of de assistente, hiermee kunnen we alvast de intake voorbereiden.

De intake vindt plaats rond 9 weken, hierbij hebben we 30 minuten de tijd om alles over jouw gezondheid, die van je partner en je familie te bespreken. Ook bespreken we eventuele voorgaande zwangerschappen en we geven je informatie. Verder is er tijd om je vragen te beantwoorden en voorlichting op maat te geven.

Indien gewenst counselen we je over de screeningsmogelijkheden in de zwangerschap op Down-, Edwards- of Patausyndroom (NIPT) en over de 13 en 20 weken echo.

Tussen de 10 en 12 weken zwangerschap maken we de termijnecho, hierbij meten we het kindje op en berekenen we de uitgerekende datum. Je krijgt nu een formulier mee om bloed te prikken en eventueel ook een formulier voor de NIPT. Als je er voor gekozen hebt, krijg je ook een verwijsbrief voor de 13 en/of 20 weken echo. Deze echo’s vinden plaats bij de Look in den Hoorn. Dit zijn de enige echo’s die niet bij ons op de praktijk uitgevoerd worden.

Na de echo bespreken we je met de gynaecoloog, dit doen we met alle zwangeren, hierbij bekijken we samen wie de beste zorg voor jou kan leveren.

Je kunt na de echo alvast kraamzorg aanvragen en indien jullie niet getrouwd zijn de erkenning regelen bij de gemeente.

Je komt rond 15 weken voor de eerste reguliere controle, dit houdt in dat we vragen hoe het met je gaat, je vragen beantwoorden, je bloeddruk meten, aan je buik voelen en het hartje luisteren. Het hartje luisteren doen we met een speciaal apparaatje, dit is dus geen echo. Ook bespreken we bij deze controle je bloeduitslagen en de uitslag van eventueel de NIPT en 13 weken echo, deze uitslagen heb je eerder ook al ontvangen, dus je komt niet voor verrassingen te staan. Je krijgt bij deze afspraak ook een zwangerschapsverklaring mee, hiermee kun je je verlof aanvragen op je werk. Je krijgt van ons ook een envelop mee met informatie over de maternale kinkhoest vaccinatie.

Rond 19 weken kom je weer op reguliere controle, hierbij voeren we weer de standaard controles uit en beantwoorden we je vragen. Ook vragen we of je al nagedacht hebt waar je wenst te bevallen. Hier komen we later nog weer op terug.

In deze periode wordt ook de 20 weken echo uitgevoerd als je hier voor gekozen hebt. Dit gebeurd meestal tussen de 18 en 21 weken. Als je de 20 weken echo hebt gehad voor je bij ons op controle komt, dan bespreken we de uitslag, anders gebeurd dit bij de volgende controle. Je krijgt zelf de uitslag al bij het onderzoek zelf.

Ook kun je je nu aanmelden voor een zwangerschapscursus, op onze website vind je verschillende cursussen die in de buurt gegeven worden.

Rond 23 weken kom je weer op reguliere controle. Indien we de vorige controle nog niet de 20 weken echo hebben besproken dan doen we dit nu. We bespreken welke voeding je wenst te geven aan je kindje. Indien je borstvoeding wil geven kun je een cursus bijwonen voor meer informatie. Deze informatie kun je ook op onze website vinden. Ook vragen we of je een afspraak hebt gemaakt voor de kinkhoestvaccinatie als je daar voor gekozen hebt. Ook geven we je een folder mee met klachten die voor kunnen komen tijdens de zwangerschap en wanneer je bij ons aan de bel moet trekken.

Als je een indicatie hebt dan krijgt je een bloedprikformulier mee voor de suikertest (OGTT) die plaats vindt tussen de 24-28 weken.

Je komt nu weer op reguliere controle, we vragen je ook naar de beweging van je kindje, het is belangrijk dat je vanaf nu elke dag je kindje gaat voelen bewegen, maak je je hier zorgen over dan is het goed om contact met ons op te nemen. Verder krijg je informatie mee over navelstrengbloeddonatie.
Je krijgt ook een bloedprikformulier mee voor je ijzergehalte, dit doen we bij iedereen rond week 30. Als het bij de intake blijkt dat het nodig is om rond 27 weken extra bloed te prikken, dan krijg je hier ook een bloedprikformulier voor mee.

Dit is een reguliere controle waar we je vragen beatwoorden.
Het kan zijn dat er op indicatie een groei-echo gemaakt wordt.
Verder neemt de kraamzorg vaak contact met je op voor een huisbezoek.

Bij deze reguliere controle krijg je informatie mee over de bevalling. Je ontvangt een email van onze assistente met folders over hoe je je kunt voorbereiden op de bevalling en welke vormen van pijnstilling er zijn. Ook ontvang je op het spreekuur een USB stick met de voorlichtingsfilm erop. In deze film bespreken we alle informatie die je wil weten voor je bevalling. Bij de volgende controle gaan we uitgebreid in op jouw wensen.

Bij deze controle bespreken we je wensen ten aanzien van de bevalling. We bespreken de plek waar je wenst te bevallen, we bespreken evt je geboorteplan als je dit geschreven hebt en we geven je verdere informatie over wanneer je ons moet bellen als je bevalling is gestart.

Rond 35 weken maken we bij iedereen een echo om zeker te weten dat het hoofdje van de baby beneden ligt, dit is de meest voorkomende uitgangspositie voor de bevalling. Vaak meten we je kindje ook nog even op voor een schatting van het gewicht en doen we je reguliere controles.

In deze periode kom je elke week op reguliere controle, zo houden we jou en je baby goed in de gaten. Je krijgt informatie over de hielprik en de gehoortest en rond week 39 zullen we het hebben over overtijd lopen. De meeste vrouwen bevallen tussen de 37-42 weken.

Als je nog niet bevallen bent, kom je weer op reguliere controle bij ons. We kunnen nu eventueel een inwendig onderzoek uitvoeren en indien je het wenst strippen. Als je met 41 weken en 3 dagen nog niet bevallen bent dan plannen we dan een gesprek in het ziekenhuis om een inleiding te plannen.

Als je bevallen bent dan komen we na de bevalling nog 2-5 keer bij je thuis langs in de eerste 8-10 dagen. We bekijken dan samen met de kraamzorg hoe jouw herstel gaat en hoe het met je kind gaat. We helpen je ook met de voeding en we voeren de hielprik uit. Het is belangrijk dat binnen 3 dagen na de geboorte aangifte is gedaan bij de gemeente. Ongeveer 2 weken na de geboorte neemt het consultatiebureau contact met jullie op voor de verdere zorg.

Als je wil mag je 6 weken na de bevalling op nacontrole komen. Dit is een controle die gericht is op jouw herstel. Heb je vragen over de bevalling, klachten van de bevalling of vind je het prettig om de laatste controles te laten doen, dan zien we je graag op de praktijk.

Vervolgcontroles