Wat is een miskraam?

Bij een miskraam wordt het vruchtje afgestoten door het lichaam, het hartje is vaak al enige tijd gestopt met kloppen. Uiteindelijk eindigt 1 op de 10 zwangerschappen in een miskraam. De kans op een miskraam neemt toe met de leeftijd. Of je een miskraam krijgt is niet met zekerheid te voorspellen, ook met een echo kun je geen voorspellingen doen. Meestal wordt het binnen enkele dagen vanzelf duidelijk.

  • Een miskraam ontstaat meestal in de eerste 12 weken
  • 25.000 vrouwen krijgen jaarlijks een miskraam
  • Een miskraam kun je niet voorkomen
  • De kans op een miskraam is groter als je ouder bent
  • Bij zwangere vrouwen van 30 tot 40 jaar krijgt 1 op de 10 een miskraam
  • Bij zwangere vrouwen vanaf 40 jaar krijgt 1 op de 5 een miskraam
  • Door overgewicht en alcohol, is de kans op een miskraam groter
  • Als je een miskraam hebt gehad, dan is kans op een miskraam bij een volgende zwangerschap niet groter
  • De medische term voor een miskraam is spontane abortus
Hoe herken je een miskraam?

Meestal begint een miskraam met bloedverlies. Soms gaat dit ook gepaard met menstruatieachtige buikkrampen. Zwangerschapsverschijnselen die aanwezig waren, zoals gespannen borsten en ochtendmisselijkheid kunnen afnemen. Als het bloedverlies doorzet dan worden de krampen vaak heviger. Binnen een paar uur tot dagen verlies je dan vaak het vruchtje. Het vruchtje is vaak niet als dusdanig herkenbaar, maar komt in de vorm van stolsels en stukjes weefsel naar buiten. Het bloedverlies houdt na deze hevigheid vaak langzaam aan binnen een paar dagen op. In sommige situaties komt een miskraam als onverwacht, omdat er (nog) geen bloedverlies is opgetreden. In zo’n situatie kan dit dan tijdens een echo worden gezien. Vaak treedt er dan alsnog binnen een paar weken bloedverlies op.

Miskraam voorkomen

Je kunt een miskraam niet voorkomen of tegenhouden, ook niet door rustig aan doen of medicijnen, helaas gebeurt het. Een miskraam wordt meestal veroorzaakt door een afwijking van het embryo. Vaak is dit een chromosoomafwijking die ontstaan is tijdens de bevruchting. Deze chromosoomafwijking is zelden erfelijk en meestal zijn er dus geen gevolgen voor een volgende zwangerschap. Inmiddels is het wél duidelijk dat roken en overgewicht (BMI >25-30) de kans op een miskraam vergroten. Een gezonde leefstijl verkleint de kans op een miskraam. Een miskraam kan niet veroorzaakt worden door lichamelijke inspanning zoals vrijen, vallen, fietsen, paardrijden of motorrijden. Komt een miskraam herhaaldelijk bij je voor dan is er de mogelijkheid om verder onderzoek te laten verrichten.

Verlies na 12 weken