Wat moet ik regelen tijdens mijn zwangerschap?

Als je zwanger bent komt er heel wat op je af, niet alleen lichamelijk maar ook mentaal en sociaal. Voordat je kind geboren wordt zijn er al een aantal belangrijke zaken die geregeld moeten worden.

Moeders voor Moeders

Moeders voor moeders (MvM) wil de kinderwens van stellen met vruchtbaarheidsproblemen vervullen. MvM zamelt urine in van zwangere vrouwen. Uit deze urine wordt het hCG-hormoon gewonnen. Dit hormoon wordt door farmaceutische bedrijven gebruikt voor het vervaardigen van geneesmiddelen die worden gebruikt bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Op deze manier kunnen stellen met een onvervulde kinderwens soms toch nog zwanger worden, hoe mooi is dat?!

De urine spoel je normaal gewoon door je toilet, dit is dus best zonde als je weet dat jouw urine eigenlijk heel kostbaar is. Als je meedoet aan Moeders voor Moeders vang je je urine op in een speciale pot. Je kunt de hele dag door je urine hierin opsparen, maar je kunt er ook voor kiezen om het bijvoorbeeld alleen ‘s nachts te doen. Net wat jij handig vindt. De potten worden bij je thuis opgehaald (de bestelbus is niet herkenbaar als een MvM bus, dus je buren hoeven dit dus niet te weten te komen), je hoeft hiervoor niet thuis te blijven.

Je kunt je aanmelden vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent t/m de 11e zwangerschapsweek via deze link. In deze beginperiode van je zwangerschap bevat je urine namelijk het meeste hCG-hormoon, dus meld je snel aan en help andere stellen met een kinderwens!

Kraamzorg

Na de geboorte van je kind kun je ondersteuning krijgen in de eerste week van een kraamverzorgster, zij helpt je met de verzorging van je kind, voeding en voert controles uit bij jou en je kind. Het is belangrijk om je al vroeg in de zwangerschap aan te melden bij een kraamzorgbureau, zodat je verzekerd bent van goede zorg na je bevalling. Het liefst meld je je rond 12 weken aan, maar zeker voor 20 weken. Rond 30 weken plant de kraamzorg een intake met je om door te nemen wat je wensen zijn en voor hoeveel uur ze zorg komen verlenen. Kraamzorg wordt grotendeels vergoed door de verzekering, bij de meeste verzekeraars heb je een eigen bijdrage van €4,00 per uur. Sommige aanvullende verzekeraars vergoeden dit wel.

Er zijn veel verschillende kraamzorgbureau ’s te vinden in de regio. De twee waar wij het meeste mee samen werken zijn kraamzorg B-lief en Naviva. Je bent zelf vrij om te kiezen welk bureau het beste bij je past.

Erkenning

Indien je niet getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt, is het belangrijk om tijdens de zwangerschap de erkenning van jullie kind te regelen bij de Burgerlijke Stand. Dit houdt kort gezegd in dat de partner ‘erkent’ dat hij/zij ook de vader/moeder is van dit kind. De zwangere moeder moet hier toestemming voor geven daarom is het handig om dit al in de zwangerschap te regelen en het liefst voor 24 weken zwangerschap. Wanneer je hiermee wacht tot na de bevalling, moet de moeder binnen 3 dagen na de bevalling mee om de erkenning te regelen, dit is niet handig in deze situatie. De andere ouder krijgt door de erkenning het recht en de plicht om het kind te onderhouden. Met een erkenning krijgt de andere ouder niet meteen het ouderlijk gezag maar wel omgangsrecht in het geval jullie relatie mis zou lopen. Om ouderlijk gezag te krijgen moet een apart verzoek worden ingediend bij de griffie van het kantongerecht. Doordat de vader het kind erkent, krijgt het kind erfrecht.

Alleen als het kind is geboren uit een geregistreerd ouderschap en de vader het kind heeft erkend, krijgt de vader automatisch ouderlijk gezag. Bij een geregistreerd ouderschap hoeft een vader dus geen verdere actie te ondernemen om ouderlijk gezag te krijgen, wel moet het kind officieel worden erkend.

Ouderlijk gezag kan alleen worden aangevraagd als de vader het kind heeft erkend. Voor het indienen van het verzoek heb je het aanvraagformulier ‘Verzoek tot het gezamenlijk uitoefenen van het gezag over een minderjarige’ nodig. Jullie vullen dit formulier samen in. Het formulier met de benodigde documenten sturen jullie vervolgens op of geven het af bij de rechtbank waar de geboorteplaats van uw kind onder valt.

Tevens is er, getrouwd of niet getrouwd, een vrije keuze in de achternaam van je baby. Ook dit kun je tijdens de zwangerschap regelen bij de Burgerlijke Stand op het gemeentehuis in Naaldwijk (voor inwoners van ‘s-Gravenzande en Heenweg) of in de deelgemeente Hoek van Holland (voor inwoners van Hoek van Holland).

DUO – ouderschap

Bij een lesbisch of homo-ouderschap gaan juridische zaken omtrent erkenning en gezag van de baby anders. Sinds november 2013 is het mogelijk dat de vrouwelijke partner van de moeder – de duomoeder – juridisch ouder kan worden buiten de rechter om.

Werk

Wanneer je als zwangere werkt, zijn er een aantal dingen die je moet regelen op je werk. Je kunt verlof aan vragen, als zwangere heb je recht op minimaal 16 weken verlof. Je kunt kiezen of je 6 of 4 weken voor je uitgerekende datum met verlof gaat, na de geboorte heb je dan nog 10 of 12 weken verlof. Je bent wettelijk verplicht uiterlijk 3 weken voor ingang van je zwangerschapsverlof aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent. Voor je werkgever is het uiteraard prettiger als je dit eerder doet. Zo kan hij of zij alvast op zoek naar een geschikte vervanger. Je krijgt bij ons na de termijnecho een zwangerschapsverklaring mee, met deze verklaring kan je werkgever jouw verlof gaan regelen. Op het moment dat je je werkgever vertelt dat je zwanger bent, krijg je recht op wettelijke bescherming tijdens je zwangerschap en tijdens de periode dat je borstvoeding geeft. Daarnaast hoor je gelegenheid te krijgen om de verloskundige of gynaecoloog te bezoeken, ook onder werktijd.

Werkt je partner, dan heeft deze ook recht op kraamverlof, standaard zijn dat 5 werkdagen. Per 1 juli 2020 kunnen partners maximaal 5 weken (5 keer het aantal werkuren per week) aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens het verlof krijgt de partner geen salaris, maar een uitkering van het UWV. Partners hebben recht op aanvullend geboorteverlof als het kind op of ná 1 juli 2020 geboren wordt. Zij moeten het aanvullend geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind.

Ben je zelfstandige, dan kun je ook een uitkering aanvragen via het UWV, de zogenoemde ZEZ-uitkering. Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt dan kun je hier ook aanspraak op maken voor een uitkering.

Je werkgever is verplicht om tijdens je zwangerschap en zolang je borstvoeding geeft jouw gezondheid te beschermen. Er moet gezorgd worden dat je veilig kunt werken. Het uitgangspunt is wel dat je je eigen functie kunt blijven uitoefenen op je eigen werkplek.

Op de website van het RIVM vind je allerlei informatie over zwangerschap en werk: de risico’s en beschermende maatregelen. Denk aan: lichamelijk zwaar werk, stress en het werken met gevaarlijke stoffen en dieren. Maar ook hoe je infecties kunt voorkomen.

Als er toch aangepast werk nodig is of je kunt je werk helemaal niet meer uitvoeren door gezondheidsredenen, dan is het belangrijk dat je een gesprek met de bedrijfsarts aanvraagt, deze kan samen met je werkgever kijken naar een geschikte oplossing.

Kinderopvang

Als je verlof na de geboorte is afgelopen ga je misschien weer aan het werk. Het kan zijn dan je minder gaat werken of dat je partner minder gaat werken. Op de dagen dat jullie beiden aan het werk zijn moet iemand op je kind passen. Je kunt dit op verschillende manieren regelen, familie, vrienden, gastouder of kinderdagverblijf. Het is handig om hier in de zwangerschap al over na te denken hoe je dit wil regelen. Een gastouder of kinderdagverblijf hebben soms een lange wachtlijst en daarom is het verstandig om rond de 20e week van je zwangerschap je al in te schrijven bij een organisatie zodat je voldoende tijd hebt om vast te leggen wie er straks voor je baby gaat zorgen als jij aan het werk bent.

Babyuitzet

Wanneer je zwanger bent zul je je gaan voorbereiden op de periode hierna. Er zijn veel spullen die je kunt kopen, echter is niet alles uiterst noodzakelijk. Dekentjes/ matrashoezen/ ventilatiezeiltjes waar kunststof in verwerkt is kun je beter niet kopen, dit is niet veilig gebleken. Als je uitgaat van de basisartikelen die je in huis moet hebben voor de baby, geven wij je de volgende tips:

  • wieg of ledikant
  • matras
  • 2 moltons
  • 2 hoeslakens
  • 2 bovenlakens
  • 2 dekentjes van katoen of wol
  • 2 naadloze metalen kruiken + hoezen
  • commode met lades
  • aankleedkussen + 2 wasbare hoezen
  • afvalemmer met deksel
  • luiers maat 1 wegwerp of wasbaar
  • billendoekjes
  • billenzalf
  • 16 hydrofiele luiers
  • 6 hydrofiele washandjes
  • 6 spuugdoekjes
  • 1 digitale thermometer
  • zacht borsteltje
  • kartonnen nagelvijltje
  • fopspeen
  • vitamine D en K
  • bad of tummytub met standaard
  • badolie of zeepvrije wasgel
  • 2 badcapes
  • badthermometer
  • 6 setjes kleding (romper, truitje + broekje/boxpakje, sokjes)
  • jasje of vestje
  • 3 mutsjes
  • kledingkast
  • 2 voedingsbh’s
  • zoogkompressen
  • voedingskussen
  • flesvoeding standaard 1
  • 2 flessen en 4 spenen
  • kinderwagen of draagdoek
  • autostoel 0+
  • kraampakket + extra matjes en gazen 10×10
  • thermometer voor moeder
Tool van de Rijksoverheid

De rijksoverheid heeft een tool ontworpen waarbij je door het invullen van een korte vragenlijst, specifiek voor jouw situatie te zien krijgt wat je moet regelen als je een kind verwacht. Dit is een handige leidraad zodat je zeker weet dat je niks over het hoofd ziet.