Vermoeidheid is vervelend, vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap. Het belemmert je om te doen wat je normaal zonder al te veel problemen deed. Als het mogelijk is geef dan aan de vermoeidheid toe. Met voldoende slaap en rust kun je de baby lekker laten groeien. Blijf je aldoor moe en neemt dit niet af met de maanden, dan kan het soms als oorzaak hebben dat je te laag in je vitamine D of ijzer gehalte zit. Zorg dat je elke dag tenminste 20min. in de buitenlucht komt en eet groene groeten en volkoren producten. Als aanvulling is het raadzaam om een supplement zoals multivitamine voor zwangeren dagelijks te gebruiken.

Misselijkheid

Is vaak een van de eerste tekenen van de zwangerschap. Het zwangerschapshormoon zorgt voor een verstoring van je maag, eetlust en enigszins ook op je hersenen. Een trigger voor misselijkheid en braken zijn vermoeidheid en een lege maag. Het helpt daarom om toe te geven aan de vermoeidheid, zoals hier boven besproken. Kan dit niet, dan merk je vaak dat je aan het einde van de dag misselijk bent of dat het erger wordt: je bent moe. In de ochtend sta je op en begint de misselijkheid vaak direct: je hebt een lege maag. Zorg voor een droge cracker of kaakje naast je bed, zet je wekker bijtijds. Wacht een halfuurtje en sta dan pas op. Probeer overdag elke 1-2uur iets kleins te eten, hierdoor blijft je maag gevuld en ga je de ergste misselijkheid te lijf. Soms volg je alle adviezen op en blijf je misselijk en braken. Dan kan er een punt komen waarop je echt niks meer binnenhoudt, je bijna niet meer plast, tintelingen in je lijf voelt en je je zo slap voelt dat je tot niets meer in staat bent. Dit is dan een moment om ons op te bellen, samen maken we dan een plan en in het uiterste geval kun je door opname in het ziekenhuis weer wat aansterken in combinatie met medicijnen. De baby doorstaat dit proces vaak prima, hij is goed beschermd in je baarmoeder en leeft op jouw reserves als jij weinig eet.

Eetlust

Door het zwangerschapshormoon kun je producten ineens erg lekker gaan vinden die je voorheen links liet liggen. Ook andersom bestaat dit. Vaak geeft je lichaam zelf aan waar het behoefte aan heeft. Let wel op snelle suikers: snoep niet de hele dag door, vruchtensapjes en frisdranken beperkt drinken, koffie en zwarte thee met mate. Het wordt afgeraden om alcohol te drinken tijdens de zwangerschap en borstvoedingsperiode. Langdurig alcoholgebruik kan voor afwijkingen bij de baby zorgen, maar wat het kantelpunt is dat weten we nog steeds niet goed: doe het dus helemaal niet dan speel je op safe. Meer informatie vind je onder het kopje Leefwijze en eten.

Brandend maagzuur

Spijsverteringsproblemen zoals een moeilijke stoelgang, brandend maagzuur en zure oprispingen kunnen heel vervelend zijn. Problemen met de stoelgang kun je al vroeg in de zwangerschap krijgen. Door de hormomen heb je een vertraagde darmwerking, waardoor voedsel langer in je darmen blijft en er meer vocht uit onttrokken wordt. Wat kun je zelf doen: drink 2 liter vocht per dag, blijf in beweging en eet volkoren producten. Als je langer dan drie dagen geen ontlasting hebt gehad overleg dan even met ons wat je het beste kunt doen. Brandend maagzuur komt juist vaak wat later in de zwangerschap voor, doordat de maagklep minder goed sluit en de baby tegen je middenrif aan drukt. Wat kun je doen: vermijd vet eten, kruidig eten, koolzuurhoudende dranken, koffie en zwarte thee. Producten met calcium zoals yoghurt, vla of melk kunnen blussend werken. Helpt dit niet dan kun je maagzuurremmende supplementen nemen zoals rennie, graviscon en antagel. Vraag altijd aan de apotheek wat wel en niet mag als je zwanger bent.

Bekkenpijn

Bekkenpijn is een veel gehoorde klacht in de zwangerschap. Vaak ontstaat dit in de 2e helft van de zwangerschap. Tiladviezen en houdingsadviezen kunnen al veel verlichting geven. Vraag hiernaar op het spreekuur. Er zijn fysiotherapeuten in de buurt die speciale cursussen zowel in groepsverband als individueel aanbieden in de zwangerschap er hierna. Bij een geregistreerd bekkenfysiotherapeut kan je terecht bij urineverlies, verlies van ontlasting of verzakkingsklachten tijdens of na een zwangerschap. Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut heeft hier een speciale opleiding voor gevolgd. Kijk bewust naar deze titel als je opzoek bent naar een fysiotherapeut. Het volgende kopje gaat hier verder op in.

Urineverlies

Vervelend fenomeen die de kwaliteit van leven aardig kan verstoren. Het kan soms ook samengaan met verlies van ontlasting of verzakkingsklachten. Urineverlies komt vaak voor in de zwangerschap en in de periode hierna. Toch is het niet normaal en raden we je aan om actie te ondernemen als je het herhaaldelijk constateert. Een geregistreerd bekkenfysiotherapeut kan d.m.v. een intake en onderzoek bekijken of zij je kan helpen met thuisoefeningen of dat je gerichtere en inwendige therapie nodig hebt. Een geweldige methode, waarvoor alléén een geregistreerde bekkenfysiotherapeut bekwaam is, is “Myo-feedback”. M.b.v zo’n geregistreerde bekkenfysiotherapeuten zoals Pelvica(in ‘s-Gravenzande) of Para-Plus (in Hoek van Holland) is de kans groot dat je van je urineverlies af komt. Met een kleine inwendige probe vergelijkbaar met een tampon, kan de fysiotherapeut op een beeldscherm je spierspanning in je bekkenbodemgebied registreren. Op die manier kan je veel gerichtere oefeningen als zwangere of kraamvrouw meekrijgen.

Jeuk van de huid

Jeuk is vervelend, maar vaak onschuldig. Hormomen zijn veelal de veroorzaker. Ook kan je soms in de zwangerschap een allergische reactie krijgen op je eigen zweet. Vaak heb je dan ’s nachts jeuk en zie je ’s ochtends kleine bultjes (soort kippenvel effect) die in de loop van de dag samen met de jeuk weer verdwijnen. Jeuk kan soms ook een ander onderliggend probleem hebben. Wat is normaal? Af en toe jeuk, over het hele lichaam en vooral op de buik is normaal, vooral aan het einde van de zwangerschap. Wanneer moet er verder onderzoek verricht worden? Als de jeuk met de dag toeneemt, je galbulten krijgt, de jeuk onder de voetzolen en in je handpalmen zit of als het samengaat met andere klachten. Meld jeuk altijd even bij de verloskundige.

Hartkloppingen

Af en toe hartkloppingen die weer wegtrekken is een normaal fenomeen in de zwangerschap. Doordat je meer bloedvolume hebt als zwangere, heeft je hart het af en toe wat zwaarder. Bloedvaten kun je vergelijken met leidingen waardoor in plaats van water bloed loopt. Draai je de kraan van een leiding een klein stukje open dan is de straal zachter dan wanneer er meer water doorheen gepompt wordt: de straal wordt krachtiger.

Hoofdpijn

In de eerste vier maanden van de zwangerschap kun je hier last van hebben. Behalve door hormonen wordt hoofdpijn ook veroorzaakt door vermoeidheid, misselijkheid en stress. Ook wanneer je ver of bijziend bent, heb je meer kans op hoofdpijn. Dit is allemaal onschuldig en met meer rust en 2 liter vocht per dag drinken wordt het vaak al een stuk minder. Paracetamol zonder toevoegingen mag je nemen, maar twijfel je overleg dan even met ons. Heb je hoofdpijn in de laatste weken voorafgaand aan de uitgerekende datum? dan kan dit samen gaan met een hoge(re) bloeddruk of met andere verschijnselen zoals: extreem veel vocht vasthouden (ook in je gezicht), maagpijn, het gevoel van een strakke band ter hoogte van je bh grens, pijn tussen de schouderbladen, sterretjes en vlekken zien of ziek voelen zonder koorts. Neem dan contact met ons op via de spoedlijn, wij kunnen dan door onderzoek nagaan of je een (beginnende) zwangerschapsvergiftiging hebt.

Vocht vasthouden

Je buik wordt zwaarder en drukt op de vaten van je benen. Vocht kan minder makkelijk terug omhoog worden afgevoerd. Vooral na een tijdje staan wordt dit erger. Soms “verdwijnen” zelfs je enkels en kun je putjes in je vel drukken. Meld vocht altijd even bij ons als je op controle komt. Het hoort er vaak gewoon bij en is onschuldig, maar soms gaat het samen met andere klachten zoals hier boven beschreven (kopje hoofdpijn) en heb je een hogere bloeddruk. Wil je het vocht toch wat terugdringen? Leg je benen hoger als je zit, doe een opgerolde handdoek onder het voeteneinde van je bed, drink voldoende vocht of laat iemand je voeten masseren.

Carpaal tunnel syndroom

Dit is vergelijkbaar met veel vocht in de voeten of benen, alleen vindt dit plaats in je handen en polsen. Het komt vooral voor in de laatste drie maanden van de zwangerschap, maar eerder is niet onmogelijk. Door zwelling van vocht kan er in je midden arm en pols een zenuw bekneld raken: dit veroorzaakt (pijnlijke) tintelingen. Vaak is dit ’s ochtends erger dan overdag. Door beweging van de handen en armen kun je vocht er deels uit krijgen. Daarom is het logisch dat het ’s ochtends erger is, omdat je dan vaak stil ligt met de armen en vaak ook met geknikte polsen. Wat kan helpen: vraag bij de fysiotherapeut spalkjes aan om ’s nachts te dragen of zorg voor een flinke ochtendgym door in stressballetjes te knijpen (verkrijgbaar bij speelgoedwinkels of fysiotherapeut).

Slecht slapen

Hormonen kunnen je een gejaagd gevoel geven, ook ’s nachts. Het wakker liggen “om niets” is een bekende kwaal. Ter voorbereiding op de gebroken nachten in de kraamtijd (wakker worden om de baby te voeden) kan je vaak al in de zwangerschap last hebben van wakkere momenten ’s nachts. Op den duur zit je buik je ook in de weg ’s nachts: een kussen tussen je benen en achter je rug kan dan helpen. Ook het vaker moeten plassen kan je uit je slaap houden, dit is normaal.

Spataderen

In je benen, liezen, op de schaamlippen: spataderen komen in een zwangerschap (vooral als de buik groter wordt) vaak voor. Het laten aanmeten van steunkousen of steunpantys kan het erger worden helpen voorkomen. Probeer lang staan te voorkomen, kijk uit met het scheren en meld het als er pijnlijke rode warme plekken ontstaan. Spataderen verdwijnen na de bevalling vaak weer deels doordat de druk van de baarmoeder afneemt. Het blijft wel een zwakke plek.

Vaginaal slijm

De kleur, geur, hoeveelheid en consistentie (dik,dun etc.) verandert als je zwanger bent. Schrik niet van plots veel slijm als je hier voor de zwangerschap geen last van had. Meld het wel als de afscheiding stinkt, groen/geel van kleur is, wit korrelig is en/of jeukt. In het laatste geval kan het zo zijn dat je een schimmelinfectie of bacteriële infectie hebt: dit moet je via de huisarts laten behandelen en niet mee blijven lopen.