Voeding

Na de geboorte van je kind kun je kiezen of je het borstvoeding of kunstvoeding gaat geven. Het is handig om hier in de zwangerschap al over na te denken, zodat je je goed kunt voorbereiden. We weten uit vele onderzoeken dat borstvoeding de beste voeding is voor je kind. Het is helemaal op maat samengesteld en bevat alle voedingsstoffen die je kind op dat moment nodig heeft. Bij ongeveer 3% van de vrouwen is het fysiek niet mogelijk om borstvoeding te geven, in alle ander gevallen zal je lichaam voldoende melk produceren.

Borstvoeding

Borstvoeding is de natuurlijke voeding voor je baby. Het bevat stoffen die beschermen tegen infecties en ziekten en is volledig afgestemd op de behoefte van je kind. Borstvoeding geven is ook gezond voor jou. Het advies is om minimaal 6 maanden borstvoeding te geven. Het lichaamscontact tijdens de borstvoeding geeft je kind een gevoel van veiligheid, geborgenheid en vertrouwen. Dit stimuleert de (hersen)ontwikkeling van je kind. Het geven van borstvoeding bindt jullie op een unieke manier.

Tijdens de zwangerschap bereidt je lichaam zich voor op het maken en geven van moedermelk. Na de geboorte is het direct beschikbaar: in de juiste samenstelling en hoeveelheid. De eerste moedermelk die je kind drinkt, heet ‘colostrum’. Die zit boordevol antistoffen, om je baby direct na de geboorte optimaal te beschermen tegen infecties.

Jouw borstvoeding is uniek van samenstelling en is helemaal afgestemd op je baby. Je kind geeft zelf aan wanneer en hoeveel voeding hij nodig heeft. Het is belangrijk om je kind steeds aan de borst te leggen als hij dat wil. Dat is de eerste dagen zo’n 8 tot 12 keer per dag. Dan komt de melkproductie snel op gang. Je kind hoeft die eerste dagen trouwens nog niet meteen veel melk binnen te krijgen, want hij heeft nog genoeg reserves. Als blijkt dat je kind bijvoeding nodig heeft, dan kun je gaan kolven. Dat kan de eerste dagen gewoon met de hand. De hoeveelheid colostrum is dan meestal nog klein. Je kunt de druppels dan makkelijk opvangen en met een lepeltje aan je kind geven. Blijf je kolven, dan is een kolfapparaat handig. Dat kun je ook huren.

Kinderen blijven zelf de hoeveelheid voeding bepalen. Door op sommige dagen vaak te drinken, stimuleren zij de aanmaak van borstvoeding (ook wel ‘regeldagen’ genoemd). Sommige kinderen gaan minder vaak drinken als ze ouder worden. Andere kinderen blijven kleine beetjes drinken. Iedere baby is uniek en weet precies hoeveel hij nodig heeft. Veel moeders maken zich in de eerste weken na de bevalling zorgen over de hoeveelheid melk. Hun borsten voelen niet meer zo gespannen als in de kraamweek. Maar soepelere borsten zijn een goed teken. Het geeft aan dat ‘vraag en aanbod’ in evenwicht komen. Als je kind genoeg blijft plassen (minstens vijf flinke plasluiers per dag), komt hij niets tekort.

  • Antistoffen in borstvoeding beschermen de baby tegen ziektes en verhogen de weerstand
  • Melk is aangepast op de leeftijd van de baby
  • Borstvoeding heb je altijd bij je op de juiste temperatuur
  • Wanneer je tenminste zes maanden voornamelijk borstvoeding geeft, geef je je kind de beste start
  • Door borstvoeding heeft de baby minder kans op:
  • oorontstekingen
  • wiegendood
  • suikerziekte/diabetes op latere leeftijd
  • allergieën/eczeem en bronchitis
  • verschijnselen zoals eczeem komen in een mildere vorm tot uiting
  • Geef je gedurende zes maanden voornamelijk borstvoeding, dan heb je als moeder ook minder kans om later borstkanker te ontwikkelen.
  • Voor een baby zijn er geen nadelen aan borstvoeding
  • Voor jezelf is het erg persoonlijk en het ligt er helemaal aan wat jij het belangrijkste vindt bij de keuze tussen kunst of borstvoeding.
  • Borstvoeding geven kost soms tijd en energie in de eerste 2 weken van de kraamtijd. Het is een kwestie van samenwerking tussen moeder en kind. Je zult hier beiden handig in moeten worden en de melkstroom moet op gang worden gebracht. Gelukkig is dit vaak een natuurlijk proces en je hebt hulp van ons.

Wil je de slagingskans van borstvoeding geven zo groot mogelijk maken dan is het onder andere belangrijk dat je je goed inleest. De meest complete en betrouwbare (wetenschappelijk onderbouwde) informatie kun je vinden op de volgende drie websites: www.borstvoeding.nl, www.lalecheleague.nl of www.borstvoedingnatuurlijk.nl.

Kunstvoeding

Kunstvoeding wordt gemaakt van dierlijke of plantaardige stoffen. In poedermelk zitten alle benodigde voedingsstoffen. Poedermelk bevat geen stoffen die je kind beschermen tegen infecties en ziekten. Kinderen hebben tijdens flesvoeding behoefte aan lichamelijk contact. Maak daarom van de flesvoedingen, zowel dag als nacht, een momentje samen. Neem je kind in je armen en wissel het voeden op je linker-en rechterarm af. Knuffel je kind veel en zorg voor zoveel mogelijk huid-op-huidcontact. Dit stimuleert een gezonde (hersen)ontwikkeling van je kind.

Standaard zuigelingenvoeding ‘0-6 maanden’ kun je meteen vanaf de geboorte aan je kind geven. Er zijn veel verschillende merken en soorten poedermelk te koop. Alle merken in Nederland moeten voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Het maakt niet uit welk merk je kiest. De hoeveelheid poedermelk die je baby per 24 uur mag krijgen, bepaal je in overleg met je kraamverzorgende en verloskundige. Je kind geeft daarna zelf aan hoe vaak en hoeveel melk per keer hij wil drinken.

Het is belangrijk om de voeding hygiënisch te bereiden. Er zijn verschillende vormen flessen en spenen te koop om je kind mee te voeden. Ook de materialen van de flessen en spenen kunnen verschillen. Welk soort fles en speen het beste bij je kind past, kun je uitproberen. De kraamverzorgende kan je hierbij helpen.

  •  Sommige vrouwen vinden het prettig om precies te weten hoeveel voeding ze aan hun baby geven en ervaren onrust dat ze dit niet kunnen monitoren met borstvoeding.
  •  Er zijn vrouwen die het lastig vinden om op andere locaties dan thuis de borst aan te bieden en voelen zich beperkt in hun vrijheid. Met kunstvoeding heb je hier geen last van. Bedenk wel dat je heel discreet kunt voeden aan je kindje. Met een omslagdoek of mooie sjaal kun je het zicht op je borst voorkomen.
  • Kinderen die groot worden gebracht met uitsluitend kunstvoeding hebben een grotere kans om op latere leeftijd suikerziekte of overgewicht te krijgen. Borstvoeding geef je op verzoek, hierdoor leert het kind al vroeg aan te geven wanneer het voldoende gegeten heeft. Dit in tegenstelling tot kinderen die uitsluitend kunstvoeding krijgen, zij drinken door tot de fles leeg is. Het is om die reden belangrijk dat je bij het ophogen van de voeding overleg pleegt met de verloskundige of kraamverzorgster en later met het consultatiebureau.
  • Kinderen die kunstvoeding hebben gekregen worden relatief vaker opgenomen in het ziekenhuis tussen de 0-3 jaar Dit hangt onder andere samen met het feit dat kunstvoeding ten opzichte van moedermelk, geen antistoffen bevat en dat de samenstelling van de melk niet wordt aangepast op de leeftijd van het kind.
  • Kinderen die kunstvoeding krijgen hebben vaker last van obstipatie (harde ontlasting) en darmkrampen.
  • Kunstvoeding vraagt meer aandacht: je moet letten op de temperatuur van de melk, de samenstelling en het hygiënisch schoonmaken van speen en fles. Je moet nadenken hoeveel je kindje “moet” drinken.

Soms heb je al je uiterste best gedaan om borstvoeding te geven, maar hak je uiteindelijk de knoop door om op kunstvoeding over te stappen. Sommige vrouwen gebruiken medicatie die niet goed is voor het kind, via de moedermelk komt dit dan bij het kind terecht. Deze vrouwen hebben soms weinig keuze of ze voor kunstvoeding of borstvoeding gaan. Verwijt je zelf dus niet te veel, ieder maakt de keuze die het beste bij haar situatie past en hier moet je je goed bij voelen. Wij oordelen niet en zullen je altijd steunen in je keuze voor borst- of kunstvoeding.