Onderzoeken
Na de geboorte van je kind, kun je een aantal onderzoeken uit laten voeren. Dit zijn net als in de zwangerschap screeningstesten en je hebt hier de keuze in om dit wel of niet uit te laten voeren. Het gaat om de hielprik en de gehoortest.
Hielprik
Als je kind minimaal 72 uur oud is kan de hielprik afgenomen worden. Tijdens de zwangerschap krijg je van ons de folder “Screening bij pasgeborenen – Hielprik en gehoortest”. Hierin kun je vooraf al lezen wat de hielprik is en waar je kind op getest wordt. Het is belangrijk dat je weet dat de test vrijwillig is en je de keuze hebt om het te weigeren.
Via het hielprikonderzoek kunnen ernstige ziekten worden ontdekt. De ziekten komen niet vaak voor. Wel is het belangrijk dat deze ziekten snel na de geboorte worden ontdekt. Daarmee kan ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van je kind voorkomen of beperkt worden. De meeste ziekten zijn niet te genezen. Ze zijn wel te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet.
De test is niet gevaarlijk voor je kind, we nemen een paar druppels bloed af uit de hiel van je kind, vaak als we hier mee klaar zijn, slaapt je kind weer verder.
Het bloed wordt onderzocht op 23 verschillende, zeldzame, erfelijke aandoeningen. Soms wordt in het laboratorium een ziekte of een erfelijke aanleg gevonden waar niet speciaal naar werd gezocht, maar die wel ontdekt wordt. Dit heet een nevenbevinding. De zeldzame ziekte carnitine transporter deficiëntie (OCTN2 carnitine transporter deficiëntie) is een nevenbevinding in de hielprikscreening.
De uitslag van de hielprik is binnen 5 weken bekend, je krijgt hier altijd bericht van. Er zijn vier uitslagen mogelijk om te ontvangen.
- De uitslag is goed
- Afwijkende uitslag; de huisarts neemt contact met je op
- Extra hielprik nodig, ivm te weinig materiaal of onduidelijke uitslag
- Dragerschap sikkelcelziekte
Er zitten geen kosten verbonden aan het uitvoeren van de hielprik. Mocht er verder onderzoek nodig zijn valt dit onder de zorgverzekering. Kinderen tot 18 jaar hebben nog geen eigen risico.
Gehoortest
Met de gehoortest, die ook gehoorscreening wordt genoemd, kan bij je baby een afwijking aan het gehoor snel worden ontdekt. Hoe eerder dat gebeurt, hoe sneller de behandeling kan beginnen. De gehoortest doet geen pijn en duurt maar een paar minuten. Je kind merkt er nauwelijks iets van en slaapt waarschijnlijk gewoon door.
Een goed gehoor is belangrijk om taal te leren en om goed te leren praten. Als een kind dit niet goed leert, kan dat grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling. Zo is goed praten van groot belang om bijvoorbeeld sociale contacten te kunnen leggen.
Tijdens de gehoortest krijgt je kind een klein, zacht dopje in het oor. Via dit dopje wordt een zacht knetterend geluid het oor in gestuurd. Een gezond oor reageert hierop door geluidjes te maken. Een kleine microfoon in het dopje vangt deze reactiegeluidjes op. Het dopje is verbonden met een apparaat. Dit apparaat beoordeelt aan de hand van de reactiegeluidjes of het oor goed werkt.
De gehoortest wordt uitgevoerd door het consultatiebureau en vindt ongeveer 2 weken na de geboorte plaats. In het Westland krijg je een oproep om naar het consultatiebureau toe te komen voor de gehoortest, in Hoek van Holland komen ze thuis de gehoortest uitvoeren.
Je krijgt na de test direct de uitslag te horen. Bij ongeveer 95 op de 100 kinderen is de uitslag van de gehoortest ‘voldoende’. Deze uitslag betekent dat uw kind op dat moment vrijwel zeker voldoende hoort om goed te leren praten. De test geeft geen 100% zekerheid dat uw kind voldoende hoort. Daarom is het belangrijk dat u op het gehoor van je kind blijft letten. Ook omdat het heel soms voorkomt dat een kind op latere leeftijd slechthorend wordt.
Als de uitslag ‘onvoldoende’ is aan één oor of beide oren, hoeft dat nog niet te betekenen dat je kind een blijvend gehoorverlies heeft. In de meeste gevallen is er iets anders aan de hand. Bijvoorbeeld:
- Er was tijdens de test te veel omgevingslawaai.
- Uw kind was onrustig of huilde.
- Er zat te veel oorsmeer in de gehoorgang of vocht achter het trommelvlies, bijvoorbeeld als gevolg van een verkoudheid.
Na ongeveer een week krijgt jouw kind een tweede gehoortest.
Je hoeft geen speciale voorbereidingen te treffen. Wel moet het tijdens de test stil zijn in de kamer. De gehoortest werkt het beste als je baby rustig is en slaapt. Je kind kan in de wieg of in je armen blijven liggen tijdens de gehoortest. Wel is het verstandig om niet net voor de test je kind in bad te doen, hierdoor kan er water in de oren van je kind blijven zitten wat de uitslag van de test kan beïnvloeden.