Eet gevarieerd

Eet elke dag groente en fruit. Eet je zetmeel? neem dan volkorenproducten. Vermijd snelle suikers, deze zitten o.a. in frisdrank, snoep en vruchtensap. Bekijk ook voor betrouwbare informatie over voeding de website van het Voedingscentrum of download de app.

Foliumzuur

Start voorafgaand aan de zwangerschap al met het slikken van foliumzuurtabletten. De beste periode is vanaf vier weken voor de bevruchting tot en met tien weken zwangerschap. Foliumzuur verkleint de kans (deze kans is al erg klein) op het krijgen van een kindje met een sluitingsdefect: open ruggetje, hazenlip of open gehemelte. Foliumzuur krijg je ook met gevarieerde voeding binnen, alleen in mindere mate.

Vitamine A

Vitamine A zit in dierlijke producten als vlees en vleeswaren, zuivelproductenvis en eidooier. Daarnaast zit het als toevoeging in margarine, halvarine en bak- en braadproducten. Dat staat dan op het etiket. In lever zit veel vitamine A.

In de zwangerschap heb je minimaal 1000microgram en maximaal 3000microgram per dag nodig. Het is dus belangrijk om wel vitamine A binnen te krijgen alleen moet je je aan de maximale dosis houden. Een boterham met leverpaté bevat ca. 400microgram vitamine A. Voedingssupplementen zoals multivitamine bevat ook vitamine A, tenzij het speciaal voor zwangeren is.

Het advies van het Voedingscentrum is: ,,eet geen orgaanvlees als je zwanger bent: o.a. leverworst, leverpaté, kippenlever en niertjes. Dit bevat relatief veel vitamine A en dit kan voor lichamelijke afwijkingen bij de baby zorgen.

Drink voldoende vocht

1,5-2 liter vocht per dag. De vezels die je eet (in volkorenbrood etc.) kunnen zich dan volzuigen met dit vocht, hierdoor is je ontlasting minder hard. Als je voornamelijk vocht zonder suikers drinkt is dit het beste. Je kunt 2-4 kopjes koffie drinken per dag.

Geen alcohol bij zwangerschap

Alcohol is feitelijk giftig. Wanneer je dit drinkt voor of tijdens de zwangerschap heeft dit invloed op de bevruchting en op de ontwikkeling van de baby. Er kan het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS) ontstaan. FAS kenmerkt zich door geestelijke afwijkingen bij het kind en dit zie je vaak ook terug in het specifieke gezicht van deze kinderen. Het is onbekend bij hoeveel glazen je kind dit risico loopt. In deze uitgebreide folder kun je meer lezen over de effecten van alcohol en roken op het zwanger worden, zwanger zijn en in de kraamperiode.

Listeria en toxoplasmose

In rauw vlees kan toxoplasmose parasiet voorkomen. Vooral een besmetting in de eerste drie maanden van de zwangerschap kan gevaarlijk zijn voor de baby. Deze parasiet kan ook in kattenontlasting voorkomen: verschoon de kattenbak niet zelf, was groente en fruit goed en tuinier met handschoenen aan.
Kazen uit Nederland kun je prima eten. Ook kazen van gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk kun je eten. Eet geen kazen met de term:’au lait cru'(rauwe melk). Je moet bedacht zijn op een besmetting met listeria, dit kan ook gevaarlijk zijn voor een baby in ontwikkeling.