Kinderwens

Als je zwanger wilt worden is het belangrijk dat je je ongeboren kind een goede start mee geeft, hier kun je zelf invloed op uitoefenen. Het is belangrijk om met bepaalde gewoontes al voor de zwangerschap te stoppen of juist mee te starten. Door gezond te leven vergroot je de kans op een zwangerschap en je geeft alvast een goede basis voor je kind.

Gezond leven

Het is belangrijk om gezond te leven voordat je aan een zwangerschap begint. Dit geldt niet alleen voor de vrouw, maar ook voor de man. Je kunt met een gezonde leefstijl veel invloed uitoefenen op de kwaliteit van je ei- en zaadcellen. Dit is weer belangrijk voor een goede zwangerschap. Het liefst start je een half jaar voordat je zwanger wil worden met een gezonde leefstijl, dit gaat niet alleen over stoppen met roken, maar ook over gezonde voeding, voldoende vitamines en voldoende lichaamsbeweging. Zorg er ook voor dat je zo min mogelijk stres ervaart in de periode voor je zwangerschap en tijdens je zwangerschap. Langdurige stres kan een nadelig effect hebben op het zwanger worden, waardoor het langer kan duren voordat je zwanger bent. Vooral ook in de eerste weken dat je zwanger bent en je het nog niet weet is het belangrijk om gezond te leven, je kind ontwikkelt zicht dan heel snel en een gezonde leefstijl kan een gezonde ontwikkeling ondersteunen.

Foliumzuur

Foliumzuur is een belangrijke vitamine tijdens het begin van je zwangerschap. Deze vitamine ondersteunt het sluitingsproces van de schedel en de rug bij het embryo. Het is daarom belangrijk dat je voldoende voorraad hebt als je zwanger wordt. Het wordt dus ook aangeraden om 4 weken voor het stoppen met de anticonceptie te starten met het gebruik van foliumzuur, je kunt 8 weken na de bevruchting stoppen met het gebruik van foliumzuur, dan ben je dus 10 weken zwanger. Het sluitingsproces is op dat moment voltooid en dan heeft foliumzuur geen extra werking meer. De dosering van foliumzuur is 0,4-0,5 mg per dag, als je eerder al een kind met een openrug hebt gehad dan wordt een dosering van 5 mg per dag aangeraden.

Vervolgcontroles
Menstruatiecyclus

Het is goed om inzicht te krijgen in je menstruatiecyclus, hierdoor weet je ook wat de beste tijd is om te vrijen. Gemiddeld duurt een menstruatiecyclus 28 dagen, het begint op de eerste dag van je menstruatie en eindigt op de dag voor je volgende menstruatie. Het is verstandig om te vrijen rondom de eisprong, meestal vindt deze ongeveer 14 dagen voor je volgende menstruatie plaats. Het is niet nodig om elke dag te vrijen, dit kan soms zelfs nadelig voor de zaadcellen zijn, om de dag vanaf ongeveer 5 dagen voor je eisprong wordt aangeraden. Als gezond stel heb je elke maand ongeveer 30% kans op een zwangerschap. Het is dus ook niet vreemd als het niet direct raak is. Bij elke vrouw is de duur van de menstruatiecyclus weer anders, daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in je cyclus. Als je inzicht wil krijgen in je cyclus kun je werken met een ovulatietest of temperatuurmeting. Op de website van Freya vind je meer informatie over het berekenen van je vruchtbare periode.

Roken, alcohol en drugs

Wil je zwanger worden dan is het verstandig om vooraf al te stoppen met roken, het gebruik van alcohol en het gebruik van drugs. Roken of meeroken heeft nadelige effecten op de vruchtbaarheid, rook je 15 sigaretten per dag dan neemt de kans op een zwangerschap met 50% af en is de kans op een miskraam verhoogd. Ook mannen zijn minder vruchtbaar als ze roken, de zaadcellen zijn vaker afwijkend en minder bewegelijk. Kijk voor meer informatie op www.rokeninfo.nl/zwanger.

Ook het drinken van alcohol vermindert de kans op een zwangerschap en verhoogt de kans op een miskraam. Daarom wordt het aangeraden dat zowel jij als je partner al voor de zwangerschap stoppen met het gebruik van alcohol. Bij het blijven gebruiken van alcohol tijdens de zwangerschap heeft je kind kans op het foetaal alcoholsyndroom, dit zorgt voor een mentale achterstand. Vind je het moeilijk om te stoppen met het drinken van alcohol neem dan contact op met je huisarts. Kijk voor meer informatie op www.alcoholinfo.nl/zwanger of op www.alcoholenzwangerschap.nl.

Drugsgebruik kan invloed hebben op de eicel en spermacellen, eileider en baarmoeder. Ook kan het de ontwikkeling van een kind vóór en na de geboorte ernstig verstoren. In sommige gevallen wordt de baby met lichamelijke afwijkingen geboren. Lukt het je niet om te stoppen met het gebruik van drugs, vraag dan om hulp van je huisarts. Kijk voor meer informatie op www.drugsinfo.nl/zwanger.

Beweging

Het is gezond om zowel voor als tijdens de zwangerschap in beweging te blijven. Het wordt aangeraden om dagelijks minimaal 30 minuten matig tot intensief te bewegen, dan wil zeggen, naar je werk fietsen, een stuk wandelen of sporten. Voldoende beweging is goed voor de bloedcirculatie, hierdoor neemt je vruchtbaarheid toe. Een goede conditie ondersteunt ook bij een gezonde zwangerschap.

Een gezond lichaamsgewicht is ook erg belangrijk voor een goede zwangerschap. Als je te licht of te zwaar bent dan heeft dit invloed op je vruchtbaarheid. Bij een te licht gewicht kan je menstruatie zelfs uitblijven. Bij overgewicht ben je steeds minder vruchtbaar en kunnen er meer problemen ontstaan tijdens je zwangerschap. Ook voor mannen geldt dat een te licht of te zwaar gewicht invloed heeft op hun zaadcellen en dus de vruchtbaarheid. Als je zwanger wil worden is het dus belangrijk dat je vooraf aan je gewicht werkt door af te vallen of aan te komen.

Voeding

Gezonde en gevarieerde voeding is altijd belangrijk voor een gezond lichaam. Een tekort aan voedingsstoffen kan invloed hebben op de vruchtbaarheid. Het is daarom belangrijk dat je volgens de schijf van vijf eet en zoveel mogelijk bewerkte voeding laat staan. Belangrijk is om te variëren met groenten en fruit, ook is het belangrijk om afwisselend vlees, vis of vleesvervangers te eten, wat melkproducten betreft kun je het beste kiezen voor magere producten. Zorg ervoor dat je voldoende ijzer binnenkrijgt, bijvoorbeeld door volkorenbrood en vlees te eten. Neem bij elke maaltijd vitamine C-rijke producten, zoals groente en fruit, want dan neemt je lichaam gemakkelijker ijzer op. Eet ook vette vis, de vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij je kind. Verder wordt het aangeraden om al voor je zwanger bent te beginnen met het slikken van 0,4 mg foliumzuur en 10 mcg vitamine D per dag.

Medicijnen

Slik je op advies van je huisarts of specialist medicijnen dan is het verstandig om je zwangerschapswens met hen te bespreken, soms moet medicatie aangepast of verandert worden voor of tijdens de zwangerschap. Tijdens je zwangerschap gebruik je het liefst zo min mogelijk medicatie. Paracetamol kan veilig gebruikt worden indien nodig. Ben je benieuwd naar welke medicatie verder veilig gebruikt kan worden, klik dan hier

Psychische problemen

Tijdens de zwangerschap vinden er grote veranderingen plaats. Niet alleen je lichaam verandert, een zwangerschap brengt ook psychologische en sociale veranderingen met zich mee. Je wordt moeder en dit kan gepaard gaan met stress. Hormonen beïnvloeden je stemming.

Het is goed je eventuele psychologische problemen met de verloskundige te bespreken zodat er gekeken kan worden welke psychologische begeleiding het best bij jou past. De verloskundige kan je dan doorverwijzen naar een zorgverlener die goed bij je past zodat jij de begeleiding krijgt die je nodig hebt. Wil je meer informatie kijk dan op de website van het LKPZ.