Blijf actief

Beweging is goed voor lichaam en geest, ook voor een zwangere. Je darmen gaan beter werken als je elke dag beweegt. Zwemmen, fietsen, wandelen alles kan zolang je je er goed bij voelt. Contactsporten zoals boksen, rugby, hockey, waterpolo etc. waarbij er een kans is dat er iemand onbedoeld in je buik stompt/schopt wordt afgeraden om te doen. Alle sporten waarbij je hard kunt vallen op je buik brengen een risico met zich mee voor de ongeboren baby. Paardrijden an sich kan zeker geen kwaad, maar toch kun je van het paard afvallen of in je buik getrapt worden.

Roken

Een sigaret bevat onder andere nicotine en teer, een combinatie die erg verslavend kan werken. Hierdoor wordt het effect op de gezondheid vaak weggedacht. Roken is schadelijk voor jezelf: verhoogde kans op het krijgen van kanker en het is tevens dodelijk. Ook heeft roken het effect dat je minder vruchtbaar bent en eerder een miskraam krijgt. Wij helpen je graag om te zoeken naar een oplossing waarbij je het liefst helemaal niet meer rookt. Kijk ook eens op Medipro (voorheen Stivoro) of in deze folder. Roken is namelijk ook voor de ongeboren baby giftig. Als je rookt tijdens je zwangerschap heb je een grotere kans op: verminderde placenta werking (dit is de boterham van de baby),overlijden van de baby tijdens de zwangerschap, vroeggeboorte, een te laag geboorte gewicht, klompvoeten en wiegendood.

Gevaarlijke stoffen

Bepaalde chemicaliën, verf op terpentine basis en bestrijdingsmiddelen (tegen ongedierte zoals bladluizen etc.) kunnen gevaarlijk zijn voor de baby. Gevaarlijke stoffen hebben codes:

  • R60: kan de vruchtbaarheid schaden
  • R61: kan het ongeboren kind schaden
  • R62: mogelijk gevaar voor verminderde vruchtbaarheid
  • R63: mogelijk gevaar voor beschadiging van het ongeboren kind
  • R64: kan schadelijk zijn via de borstvoeding
Zonnebank, sauna en bubbelbad

Tot 12 weken kun je beter niet onder de zonnebank of in een sauna gaan. In die periode vindt er veel celdeling plaats. De invloed van extreme (directe) hitte heeft nog onvoldoende aangetoond dat dit geen kwaad kan; doe het dus voor de zekerheid niet. Na die periode kan het wel. Smeer je gezicht en buik goed in als je na die periode wilt zonnebaden: pigment verkleurt sneller, zwangerschapsvlekken verdwijnen nooit meer helemaal. Een (openbaar)bubbelbad kan bacteriën bevatten die zich juist onder deze ideale temperaturen flink kunnen vermeerderen: doe dit niet in de zwangerschap.

Verdoving bij de tandarts

Een tandartsbezoek roept soms vragen op. Een plaatselijke verdoving bij de tandarts kan geen kwaad, dit kun je zonder gevaar voor de baby krijgen. Het kan zijn dat er aan de verdoving een op adrenaline lijkende stof is toegevoegd. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten samenknijpen (vasoconstrictie) en je hierdoor minder bloed verliest tijdens en na een ingreep. Tandartsen weten dat zwangeren dit in een lagere dosis dan normaal wél mogen krijgen, maar vraag hier voor de zekerheid even naar. Na de ingreep mag je tegen de pijn alleen paracetamol gebruiken en geen andere pijnstillers. Soms zijn tandartsen terughoudend in het geven van verdoving bij een zwangere. Wil de tandarts je medicatie of antibiotica voorschrijven? Vraag dan altijd aan de apotheek of dit mag in de zwangerschap.

Na het plassen handen wassen

Via ontlasting, urine, slijm/spuug en bloed kun je ziekten overdragen en oplopen. Bij kinderwens én tijdens je zwangerschap is goede hygiene heel belangrijk. Kom je in aanraking met ontlasting, urine, spuug of bloed? (denk o.a. aan verschonen van luiers, laat je kind niet jouw tandenborstel in de mond doen etc.) draag dan handschoenen en/of was je handen na contact goed met water en zeep of handenalcohol. Dit geldt dus voor veel mensen, maar vooral wanneer je kleine kinderen hebt/werkt met kleine kinderen/werkt met ouderen of gehandicapten. Het cytomegalovirus (CMV) kan bij besmetting via deze weg zorgen voor problemen bij het ongeboren kind.

Reizen per auto of vliegtuig

Wij adviseren je contact op te nemen met de vliegmaatschappij waarmee je vliegt om zeker te weten tot welke termijn je met hen mag vliegen. Het is verstandig om alvast te kijken naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis in het Land waar je verlijft. Neem altijd je zwangerschapskaart mee op vakantie. Gelukkig gebeurt het maar zeer zelden, maar mocht je te vroeg bevallen, bedenk je dan dat een vliegmaatschappij niet zomaar een te vroeg geboren baby vervoert en je daardoor soms langer zult moeten blijven in het land van je vakantie.

Trombose

Als zwangere heb je een iets verhoogde kans op trombose (bloedpropjes). Zorg ervoor dat je dagelijks beweegt. Als je op reis gaat met de auto of het vliegtuig kun je vliegtuigkousen dragen (oa te koop op de luchthaven). Loop iedere 1-2uur een stukje en zorg ervoor dat je voldoende water drinkt. In de kraamtijd lig je soms ook langer stil dan gewoonlijk, probeer daarom ook dan wel een paar keer per dag je bed uit te komen en een stukje over de gang te wandelen. Trombose herken je aan een rode, warme, soms glanzende en gevoelige plek. Vaak zit dit in de buurt van de knieholte, benen of liezen. Niet altijd is het direct zichtbaar. Ben je erg kortademig en neemt dit met de dag toe of twijfel je? neem dan contact met ons op.