Ongeveer vanaf 18 weken zwangerschap voel je de baby echt duidelijk bewegen. Tot die tijd voelt de een af en toe een plopje of het gevoel van een vlinder in je onderbuik en de ander voelt nog erg weinig. Dit is dus allemaal normaal.

De ligging van de placenta kan soms de bewegingen van de baby een beetje dempen. Vooral als de placenta meer aan de voorkant van je buik ligt. Toch is dit niet wetenschappelijk bewezen en dus kan je ook met een placenta aan de buikkant goed leven voelen.

Baby’s kunnen door het effect van de darmperistaltiek (meer) gaan bewegen. Veel baby’s reageren dan ook als je aan het eten bent of in de periode hierna. Dit is normaal. Ook kun je het voelen als de baby de hik heeft, dit kan soms best een tijdje aanhouden. De hik is een normaal verschijnsel wat dus ook al in de baarmoeder kan voorkomen.

Vanaf 26 weken is het belangrijk dat je ons belt wanneer je de baby minder voelt bewegen dan normaal. Maar wat is nu normaal? Dit verschilt van baby tot baby. Het is daarom belangrijk om vanaf 26 weken bewust met de bewegingen van de baby bezig te zijn. Beweegt jouw baby bijvoorbeeld vaak veel in de ochtend en avond, dan is het “niet normaal” voor jouw baby om rond die tijden dan ineens veel minder te bewegen. Is dit zo weinig dat je je er zorgen over gaat maken, bel dan altijd op de spoedlijn. De verloskundige controleert je dan op de praktijk en laat eventueel een hartfilmpje maken van de baby in het ziekenhuis.